Kim Wigaard og demenskoret er igjen aktuelle på NRK med en ny sesong av serien som skapte enormt engasjement etter første sesong høsten 2022, og vi har tidligere skrevet om demenskor her i Trondheim både ved Ringve og Hopitalsløkka.
Denne gangen har vi tatt en prat med de engasjerte drivkreftene bak koret «Fjelltrall» på Oppdal som startet opp i løpet av noen få dager over nyttår i januar 2023.
Det var på et morgenmøte for aktivitetsvenner i Nasjonalforeningen, Oppdal Demensforening at beslutningen ble tatt om at ja, dette vil vi også gjøre! I løpet av ett par dager var dirigent og pianist engasjert.
Det i seg selv er ingen selvfølge noen steder, og kan være en særlig utfordring på mindre steder. Men ikke på Oppdal, for der har de en miljø- og kulturarbeider som også kan traktere piano. Hun heter Kerstin Bergenwall og sammen med Solveig Vognild-Olsen som er lærer med tilleggsutdanning i musikk og demenssykepleier Åse Aspeland som prosjektleder, fikk de raskt stablet tilbudet på beina.
De var også så heldige at de ganske tidlig kunne delta på et kurs ved musikkhøgskolen om demenskor i regi av Cremah (Centre for Research in Music and Health), og i tillegg til faglig påfyll fikk de bekreftet at det allerede gjorde mange av de rette tingene.
Noe støtte har de også fått fra kommunen, men i det store og hele er prosjektet finansiert av demensforeningen som skryter av støtten de har i lokalmiljøet og fra sponsorer i næringslivet.
Koret øver annenhver torsdag fra ettermiddag fra kl. til 19:30 på Oppdal Misjons- og menighetshus og da står også felles kveldsmat for sangere og ledsagere på programmet. Det sørger de frivillige i demensforeningen for. Det er et viktig poeng denne kvelden, mens sangene øver er de pårørende samlet i en annen sal hvor de kan møte andre i samme situasjon og være sosiale uten å ha forpliktelser denne stunden.
Dersom noen av sangerne trenger litt ekstra støtte eller oppmerksomhet under øvelsen, er det frivillige i demensforeningen som står for det også. «For her skal det være korøving, OG det skal være et «friminutt» for de pårørende» som Åse uttrykker det.
Koret øver frem mot en vårkonsert for inviterte venner og familie i juni, og engasjementet er stort. Flere av sangerne har allerede vært solister, og det kan godt hende det blir noen i vår også.
Mange er kunne nok ha lyst til å oppleve koret, men akkurat dette koret er først og fremst til for sin egen glede. Det er viktig å huske på.
Vi har ingen demenskor i regi av Norges Korforbund, og det kan synes som et paradoks for et forbund som har som slagord «Sang hele livet».
Men Rune Brunslid, generalsekretær i Norges Korforbund forklarer det slik: “Norges Korforbund er en interesseorganisasjon for kor og ønsker alle typer kor velkommen som medlemmer. Som jeg sa i Korpodden med Kim Wigaard, mener vi at demenskor krever noen mer enn de fleste ordinære kor og at driften av et slikt kor bør være et ansvar for kommunene og helseapparatet. Vi heier frem alle gode initiativ og tiltak og er glade for at vi fikk møte både helse- og kulturdepartementet med vårt opprop om Demenskor. Vi mener også at mer sang i skolen er viktig i et større bilde, noe NRK-serien om demenskoret viser gjennom alle de sangskattene koret trekker frem.”