Hva er favorittjulekakene til styret i Norges Korforbund, Trøndelag sør?
Styremedlemmene er ikke samstemt i hva som er de beste julekakene, her er det stor variasjon og en og annen oppskrift. Jeg har prøvd Hilde Dahls favoritt, lettvint og kjempegod.
Gunnar Krabseth, styreleder
Synger tenor i Reppe blandakor
Fra min oppvekst vil jeg trekke fram mutterns tårnkake som min favoritt. Den sto alltid klar etter middagen på julaften, selv om undertegnede hadde gjort sine bidrag med å spise opp alle mandlene før den i det hele tatt ble laget. Jeg skjønte etter hvert at muttern kjøpte inn ekstra mandler som ble gjemt unna så jeg ikke skulle finne de. Perfekt konsistens, saftig, riktig tyggemotstand og “crunch”. Jeg får vann i munnen bare av tanken på den!
Elisabeth Haugum Svanemsli, styremedlem
Synger 2.sopran i Songlaget Våren
Nå fikk du hodet til å vandre tilbake til barndommen. Men barndommens favoritt, tyske skiver, er det blitt dårlig med de senere år. Om det skal bakes noe, må det bakes med meierismør i alle fall. Men de siste 10 årene er det bare en ting jeg MÅ ha til jul, og det er skumnisser, bare elsker dem. Alle som kjenner meg, de vet🎅🏻
Jon Kristoffer Sandvik, styremedlem
Synger andretenor i Trøndernes Mandssangforening
Må vel bare si det sånn at småkaker er ikke helt min greie. Synes imidlertid at det er godt med noe til kaffen i jula. Alt fra Braastad VSOP og oppover for eksempel
Marianne Kjellsdatter Holer, styremedlem, med ansvar for Hederstegn
Synger 1. sopran i RiTardando og 2. sopran i Trønderkor
Min favorittkake å spise er Kransekakestenger gjerne med sjokolade. Fordi den er best i smak!
For tradisjonen er det Fattigmann, det er viktig å ta vare på de «gamle» gode. Det var da jeg begynte å lage disse, jeg begynte å drikke konjakk også. Fikk jo ikke kjøpt kun 1ss konjakk…. Jeg var så heldig å få oppskriften på fattigmann av mammaen til mammas barndomsvenninne, Irma.
Fattigmann
8 eggeplommer
8 ss melis
8 ss kremfløte
½ ts kardemomme
1 ss konjakk
350 g hvetemel
750 g Flott matfett til steking
Visp eggeplommer og 6 ss melis til eggedosis, visp fløte og 2ss melis. Bland eggedosis og krem sammen, tilsett kardemomme og konjakk. Bland i 300 g hvetemel, resten til utbaking. Dekk deigen med plast, og la stå kaldt til neste dag. Kjevles, skjæres ut, tvinnes og stekes i smult(matfett)til de er gyldenbrune 😊
Torill Vonheim, styremedlem
Synger 2. alt i Rolling Tones
Det blir ikke jul uten silkekaker og kolakaker. Noen kaller det visst også sjakkruter og brune pinner. Oppskriftene er fra mammas håndskrevne kokebok, fra slutten av 50-tallet, er beregnet på mange store juleselskap, og selv med en halvering har vi nok til langt ut i januar!
Tordis Schei (65), vara
Synger 2. sopran i Reppe blandakor
Min favorittjulekake er min mors hjemmelagede krumkaker. De var spesielt tynne og gode, og ble alltid servert sammen med multekrem som dessert på julaften.
Aud Rugelsjøen Wintervold, vara
Synger 1. sopran i Bergstadkoret
Min favoritt er Goro
Hvorfor: Alltid likt den, den er like god til kaffe som til iskald mjølk.
Goro
1/4 kg margarin
1/4 kg smult
200 gr sukker
1 kopp vatn
2 ts kardemomme
1 egg
Hvetemel til passe deg.
Fremgangsmåte… aner ikke, for jeg får den laget av søstera mi
Hilde Dahl, vara til styret
Synger 1. alt i Songlaget Våren
Min favorittjulekake er sprø havreflarn. Min absolutte favoritt, mye fordi jeg lærte å lage den av min gode klasseforstander på barneskolen. Hun var også vår lærer i heimkunnskap. Oppskriften har jeg hatt siden den gang. Jeg baker mange av disse til jul og mange kjente & kjære får en boks av meg med havreflarn før jul.
Sprø havreflarn
100 g smelta margarin
4 dl havregryn (store)
3 dl sukker
5 ss hvetemel
2 ts bakepulver
2 egg
Alt blandes sammen, til eggene er godt oppløst sammen med resten.
Settes med teskje på et brett med bakepapir, ha god avstand – de flyter utover
Stekes på 200 gr C, til de er gylden.
(NB! de hever seg, før de flater ut, da må du følge med – blir fort gylden)
La de avkjøles litt, så blir de lettere og få av papiret.